<
Schliessen
Schliessen

Ohnivé noci a lietajúce vajcia: Veľkonočné tradície v Nemecku

Mnohí z našich opatrovateľov trávia veľkonočné sviatky radšej doma so svojimi rodinami. Ak však v tomto období cestujete do Nemecka, budete si môcť vychutnať aj veľkonočné zvyky, ktoré okrem klasických farebných vajíčok a tradičného veľkonočného obeda môžu byť spoločenské a niekedy aj trochu zvláštne. Chceli by sme sa poďakovať všetkým opatrovateľom, ktorí prijali úlohu počas veľkonočného obdobia, a odmeniť ich angažovanosť, súťažou a dodatočným bonusom. Možno zažijete aj veľkonočný táborák alebo sa zúčastníte na hádzaní vajíčok? To neviete? Potom si teraz prečítajte o týchto nemeckých veľkonočných tradíciách.

Veľkonočné zvyky sú nielen hlboko zakorenené v nemeckej kultúre, ale prinášajú aj radosť a zábavu do každodenného života. Chceli by sme zdôrazniť najmä dve špeciálne veľkonočné tradície: veľkonočný oheň a hádzanie vajíčok. 

Tieto zvyky ponúkajú skvelé príležitosti na prežitie nezabudnuteľných chvíľ so seniormi, o ktorých sa staráte, alebo s celou rodinou, pričom si môžete vychutnať slávnostnú atmosféru v Nemecku. 

Veľkonočný oheň: More svetiel, ktoré zaháňa zimu

Veľkonočný oheň je pôsobivý zvyk, ktorý sa oslavuje v mnohých častiach Nemecka. V sobotu večer pred Veľkonočnou nedeľou sa ľudia zhromaždia vonku, aby zapálili veľký oheň. Táto tradícia symbolizuje víťazstvo jari nad zimou a svetla nad tmou. Je to moment spoločenstva a tepla a má veľmi dlhú tradíciu. K tomuto zvyku sa viaže aj niekoľko rozprávok a mýtov. V minulosti sa vraj okolo ohňa tancovalo a keď už takmer dohorel, nízke uhlíky alebo plamene sa preskočili. Tradične sa to považovalo za skúšku odvahy, ale spájalo sa to aj s myšlienkou, že skok cez oheň môže liečiť a chrániť pred chorobami. Dnes sa veľkonočný oheň využíva najmä ako rodinná alebo malá ľudová slávnosť, ktorá spája ľudí. Plamene veľkonočného ohňa v noci žiaria a vytvárajú fascinujúce more svetla, ktoré je pre mnohých nezabudnuteľným pohľadom. Ak ste to ešte nezažili, určite by ste mali byť pri tom.

Hádzanie vajec: Zaujímavá hra s tradíciou

Možno to na prvý pohľad znie trochu bláznivo, ale v niektorých regiónoch Nemecka sú hry s vajíčkami uvarenými natvrdo obľúbenou veľkonočnou tradíciou. A ako už názov napovedá, hádžu sa.
Existujú rôzne varianty tejto hry: niektoré sa snažia dostať vajíčka na miesto určenia čo najmenším počtom hodov, pričom hádzač vajíčok vždy beží za vajíčkom, ktoré hodil. Iní sa snažia hodiť vajíčka čo najvyššie a čo najďalej bez toho, aby ich rozbili. Ak vajíčko zostane po hodení neporušené, hovorí sa, že to hádžucemu prinesie šťastie. Niektorí dokonca hádžu vajíčka nad vlastným domom v nádeji, že sa nerozbijú. Ak vajce zostane celé, vraj chráni dom pred údermi blesku. V každom prípade tento veľkonočný zvyk vyvoláva veľa smiechu a vajíčka - či už rozbité alebo nie - sa potom jednoducho zjedia. Počuli ste už o hádzaní vajíčok alebo ste sa ho niekedy zúčastnili?

Nech už strávite veľkonočné obdobie akokoľvek: Želáme vám príjemné chvíle a krásne sviatky.

Ak ste s nami spokojní, odporúčte nás ostatným a získajte bonus 200,- € za Vaše odporúčanie!

Zabezpečte si prémiu teraz!