Schliessen
Schliessen

Veľká noc v Nemecku

Ako v každej krajine, aj v Nemecku sa oslavuje Veľká noc. Každá krajina má svoje vlastné zvyky a v tomto článku by sme vám chceli ukázať, ako to chodí v Nemecku.

Veľká noc v Nemecku

Dni okolo Veľkej noci sa nazývajú "Osterfeiertag". V Nemecku sú tieto sviatky veľmi obľúbené. Nemci sa na Veľkú noc pripravujú zdobením svojich domov a záhrad a rovnako ako my maľujú veľkonočné vajíčka. Mnohé zvyky a rituály sa však v jednotlivých regiónoch líšia. Zelený štvrtok je pracovný deň, ako aj pre nás, ale napriek tomu mnohí veriaci chodia do kostola, aby si pripomenuli poslednú večeru Ježiša Krista. V niektorých oblastiach sa konzumujú najmä zelené jedlá. Veľký piatok a Veľkonočný pondelok sú v Nemecku tiež štátne sviatky, počas ktorých sú obchody zatvorené. Keďže veľkonočné sviatky sú známe aj ako "tiché sviatky", v niektorých regiónoch Nemecka platí takzvaný "zákaz tancovania". Väčšie podujatia sú preto niekedy zakázané. V sobotu pred Veľkou nocou sa na námestiach mnohých miest konajú veľkonočné trhy. V Nemecku určite neuvidíte koledníkov s korbáčmi. Na mnohých miestach sa však zachováva zvyk veľkonočného ohňa. Obyvatelia dedín, susedia a priatelia sa tradične stretávajú pri ohni. Ten sa zapaľuje na odohnanie zimy.

Najdôležitejším sviatkom je Veľkonočná nedeľa, rovnako ako u nás. V tento deň sú bohoslužby v kostoloch hojne navštevované. Zvyčajne je to aj deň, keď sa ruší pôst. Rodiny sa stretávajú pri chutnom veľkonočnom jedle. Jedáva sa napríklad veľkonočná šunka v chlebovom cestíčku so špenátom, veľkonočný baránok, pečená ryba alebo hus, pečené jahňa, koláč v tvare baránka a veľkonočný veniec. Deti potom môžu v záhrade hľadať vajíčka a sladkosti, ktoré pre nich ukryl veľkonočný zajačik.

Veľkonočný pondelok je posledným veľkonočným sviatkom, ktorý sa zvyčajne trávi s rodinou. Pred a po Veľkej noci sú veľkonočné prázdniny. Školy sú vtedy zatvorené a v tomto období sa často plánujú výlety a návštevy.

 

Ak ste s nami spokojní, odporúčte nás ostatným a získajte bonus 200,- € za Vaše odporúčanie!

Zabezpečte si prémiu teraz!